Postup exekuce krok za krokem

popis průběhu exekuce

Průběh exekuce může být velmi zdlouhavý a má několik etap i forem. 

Zahájení exekučního řízení

Pokud dlužník dobrovolně, řádně a včas nesplácí svůj dluh, může se věřitel obrátit na exekutora nebo na soud a podat mu exekuční návrh. Exekutor v tomto okamžiku zahajuje exekuční řízení. Po tom, co se podá žádost na zahájení exekuce u konkrétního exekutora, musí on podat návrh na soud, aby ho pověřil výkonem dané exekuce, teprve tehdy může začít s úkony pro vymožení pohledávky.

Informování o pověření

Exekutor má povinnost informovat oprávněného do 15 dnů od doručení pověření k zahájení exekuce. Dlužníka vyrozumívá nejpozději spolu se zasláním prvního exekučního příkazu. Dlužník získává od doručení nařízení exekuce 30denní lhůtu k dobrovolnému splnění povinnosti. Okamžikem doručení také nesmí dlužník nijak nakládat se svým majetkem, ať už jde o movité věci nebo nemovitosti. Pokud by dlužník v tomto okamžiku prodal svou nemovitost, není prodej platný a musí být zpětně zrušen. Potenciální kupující by se tímto dostal do nezáviděníhodné pozice. I když má právo získat peníze v hodnotě kupní ceny zpět, může být jejich vratka, s ohledem na situaci, velmi komplikovaná. Běžnou součástí plnění závazku jsou také náklady spojené s řízením, např. na právníka. Po uplynutí lhůty může exekutor začít se samotnou exekucí.

Zjištění majetkového stavu dlužníka

Díky svým pravomocem může exekutor dohledávat majetek dlužníka. Ať už jde o vedené účty v bance, vlastněné nemovitosti evidované v katastru, údaje od zaměstnavatele nebo další relevantní informace, exekutor je oprávněn je požadovat a dotázané instituce a osoby mají povinnost je poskytnout.

Návrh na způsob provedení exekuce

Konkrétní způsob provedení exekuce určuje exekutor, i když může vyzvat oprávněného, aby způsob navrhl. Exekutor má povinnost zvolit vhodný způsob exekuce s ohledem na majetkový stav dlužníka a výši pohledávky věřitele (oprávněného). Pokud je to možné a vhodné s ohledem na charakter závazku, měl by zpočátku volit šetrnější způsob exekuce. Pokud navržený způsob nevede k efektivnímu uspokojení pohledávky, může exekutor navrhnout jiný nebo další způsob vykonání exekuce. V důsledku může být exekuce kombinací několika různých státem stanovených způsobů (viz výše).

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov