Co je to centrální evidence exekucí

popis z www.ceecr.cz

Co je Centrální evidence exekucí (dále jen „CEE“)

Centrální evidence exekucí je veřejný seznam, který je veden, provozován a spravován Exekutorskou komorou České republiky v souladu s ustanovením § 125 zákona č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád), ve znění pozdějších předpisů.

Postup pro zápis údajů v CEE, pro její vedení, provoz a správu je upraven vyhláškou ministerstva spravedlnosti č. 329/2008 Sb., o centrální evidenci exekucí, ve znění pozdějších předpisů.

Co se zapisuje do Centrální evidence exekucí

Soudní exekutoři do CEE zapisují údaje uvedené ve vyrozumění o zahájení exekuce po zapsání doložky provedení exekuce do rejstříku zahájených exekuce a údaje z pravomocných usnesení o nařízení exekuce (u řízení zahájených do 31. 12. 2012), případně z pravomocných usnesení o zastavení a odkladu exekuce a další právními předpisy stanovené údaje.

Zápis údajů z vyrozumění o zahájení exekuce se provede do 3 dnů po zapsání doložky provedení exekuce, z usnesení o odkladu nebo zastavení exekuce do 3 dnů od nabytí právní moci těchto rozhodnutí.

Jaké informace získáváme ze CEE u nás v NEMO Reportu a jak s nimi pracujeme

V centrální evidenci exekucí prověřujeme vlastníky nemovitostí k okamžiku vzniku daného reportu, a to jak fyzické, tak právnické osoby. Získáte tedy informaci, zda někteří z vlastníků nemovitostí jsou tzv. "v exekuci", kteří z nich to jsou, kolik exekucí mají a základní informace ke každé z nich. Všechna tato data získáváme plně automaticky a jejich propsání do našeho reportu je otázkou několika vteřin.

Výmaz údajů z Centrální evidence exekucí

Údaje o exekuci jsou z CEE vymazány bez zbytečného odkladu po uplynutí 15 dní poté, co exekuční řízení skončilo (vymožením povinnosti, pravomocným zastavení exekuce apod.), respektive poté, co se o skončení soudní exekutor dozvěděl.

K čemu Centrální evidence exekucí slouží

CEE především umožňuje zjišťovat informace o konkrétních exekučních řízeních, zjišťovat, zda je proti konkrétní osobě vedena exekuce podle exekučního řádu, který soudní exekutor byl pověřen provedením exekuce, o jakou vymáhanou povinnost se jedná, kdy byl soudní exekutor pověřen vedením exekuce, zda byla pravomocně odložena či zastavena atd.

Jaké údaje v Centrální evidenci exekucí nenaleznete

CEE neobsahuje údaje o výkonech rozhodnutí vedených soudy, exekucích vedených orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami.

Informace v této části poradny jsme převzali z portálu www.ceecr.cz a doplnili o naše vlastní textace, především o způsobu získávání informací a práce s nimi v našich reportech. Identifikaci vlastníků získáváme v katastru nemovitostí (jméno, rodné číslo, datum narození) a těmito údaji se řídíme při zadávání dotazů do CEE. Pokud by tedy byl některý z identifikátorů chybně zapsaný v databázi katastru nemovitostí, může se stát, že bude chybně vyhodnocen také dotaz do CEE. V takovém případně společnost MyNEMO Report s.r.o. nenese odpovědnost za chybné prověření nemovitosti.

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov