Způsoby provedení exekuce

obecný popis způsobů exekuce

Způsob provedení exekuce určuje soudní exekutor. V rámci jednoho exekučního řízení je oprávněn zvolit více forem.  Forma výkonu exekuce může být jak peněžitá, tak i nepeněžitá. Mezi nejčastější výkony patří.

Srážka ze mzdy a jiných příjmů

Typická a jedna z nejčastějších forem exekuce. Po jejím nařízení jsou dlužníkovi strhávány z účtu finance ze mzdy až do konečného splacení závazku nebo změny způsobu exekuce. Jiným příjmem může být např. mateřská, různé druhy důchodu nebo sociálních dávek. Srážky nemohou nikdy přesáhnout tzv. základní částku, resp. exekučně nepostižitelnou částku, případně nárokovatelné příspěvky, či dávky, díky kterým má dlužník možnost zajistit si základní životní potřeby. 

Přikázání pohledávky

Přikázání pohledávky bývá využíváno u peněžitých pohledávek. Hlavní význam přikázání spočívá v tom, že tzv. poddlužník (tedy ten, který dluží dlužníkovi, který je v exekuci) musí primárně zaplatit exekutorovi. Poddlužník nemá na výběr, jde o formu příkazu. V praxi běžně funguje tak, že finanční instituce zablokuje finanční prostředky na něm uložené, ovšem jen do výše vymáhané pohledávky.

Prodej movitých věcí a nemovitostí

Velmi často se exekuce týká prodeje majetku dlužníka. Mimo běžné movité věci, jako je např. vybavení domácnosti mohou být prodány i nemovitosti ve vlastnictví dlužníka. Prodej je vždy vedený tak, aby uspokojil věřitele. 

Koupě nemovitosti v exekuci může být finančně velmi výhodná, nicméně podobně jako ve všem platí, že nic není zadarmo. Pokud byste se takovou nemovitost chystali koupit, počítejte s náročným a zdlouhavým procesem. Doporučujeme maximální obezřetnost a důkladnou prověrku nemovitosti i majitele. 

Správou nemovitosti

Jedná se o méně agresivní alternativu k prodeji nemovitosti. V případě správy přebírá exekutor kontrolu nad výdaji, případně příjmy z nemovitosti. Spravuje ji tak, aby byla řádně a úspěšně hospodářsky užívána a samozřejmě aby došlo ke splacení závazku. Příkladem může být změna dodavatele energií, nebo přikázání nájemníkům hradit nájem na účet exekutora.

Ostatní způsoby

Mezi další možné formy exekuce patří především tzv. nepeněžité částky a řídí se povahou dané povinnosti. Může jít o vyklizení, odebrání držené věci nebo nařízení provedení určitého výkonu.
 

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov