Exekuční titul

popis a příklad exekučního titulu.

Aby mohla být exekuce zahájena, musí mít oprávněný veřejnou listinu, která se nazývá exekuční titul. Ten prokazuje, že dluh skutečně existuje a zároveň, že má oprávněný nárok na jeho vymáhání. Exekuční titul může vzniknout na základě vykonatelného rozhodnutí soudu či orgánu státní správy, rozhodčího nálezu nebo notářského zápisu se svolením k přímé vykonatelnosti.

Dokud není exekuční titul pravomocný, lze využít tzv. opravných prostředků. Dle typu exekučního titulu jimi můžou být odvolání, odpor či námitky. V každém rozhodnutí musí být tyto možnosti uvedeny a vyspecifikovány.

Jakmile se exekuční titul stane vykonatelným, může být rozhodnutí na základě exekučního titulu postoupeno exekutorovi, který následně začíná jednat. Vykonatelnosti zpravidla exekuční titul nabývá po uplynutí lhůty stanovené pro splnění povinnosti.

Nejčastější formou exekučního titulu je platební rozkaz. Ten se vydává pouze u peněžitých dluhů. Dlužník má po jeho obdržení lhůtu ke splacení dluhu, případně na podání odporu. Pokud dluh splatí, dluh je řádně splacen a exekuce nevzniká. Pokud podá odpor, soud platební rozkaz ruší, nařídí soudní jednání a následně vydává pravomocný rozsudek. Pokud dlužník nevyužije ani jedné z možností, stává se pravomocným samotný platební rozkaz.

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov