S jakými břemeny se můžete běžně setkat

seznam a popis věcných břemen

Věcné břemeno (dle listiny)

Obecný typ břemene, který může zahrnovat jakékoliv možné břemeno nebo jejich kombinace. Zpravidla se jedná o břemeno, které nedokázal daný katastrální úřad zařadit do některé z kategorií anebo komplex vícero břemen v jedné listině. Věcná břemena mohou mít zanedbatelný vliv na cenu a na užívání nemovitosti, ale stejně tak Vás mohou významně omezovat. 

Věcné břemeno cesty (nebo také chůze, jízdy, chůze a jízdy)

Podle Nového občanského zákoníku se každý může domáhat zřízení přístupu k pozemku. vždy ale případ posuzuje soud (jedná se o tzv. nezbytnou cestu). S výjimkou některých věcných břemen nemá vlastník nemovitosti povinnost uzavřít smlouvu o věcném břemenu. Pokud není k vaší nemovitosti žádná přístupová cesta v podobě veřejné komunikace (tj. v majetku obce, Správy a údržby silnic příslušného kraje aj.), pak má vlastník právo na zřízení služebnosti. Vzniknout může smlouvou, rozhodnutím orgánu veřejné moci (nejčastěji soudu), pořízením pro případ smrti, dohodou dědiců nebo vydržením. Podobným typem je věcné břemeno chůze nebo jízdy, stezky nebo vjezdu.

Věcné břemeno oprav a údržby

Vlastník nemovitosti je povinen dodržovat podmínky služebnosti oprav a údržby na jiné nemovitosti. Důležité je ale dát si pozor, zda se namísto věcného břemene nejedná o osobní břemeno. To se vztahuje pouze ke konkrétní osobě a není možné, aby si stejné právo uplatňoval i někdo jiný. Výmaz je nutné projednat s majitelem oprávněného pozemku nebo s oprávněnou osobou. Někdy nemusí jít nutně o věcné břemeno jako takové, ale o standardní podmínku spojenou s věcným břemenem. Typicky je-li zřízena služebnost cesty, je povinný ze služebnosti (vlastník) povinen tuto cestu udržovat, na druhou stranu oprávněný (uživatel) je povinen na údržbu přispívat.

Věcné břemeno vedení

Vlastník nemovitosti je povinen strpět na své nemovitosti vedení. Zpravidla se jedná o inženýrské sítě - vodovod, kanalizaci, elektrické vedení apod.), které se nachází, resp. vede přes pozemek. Takové břemeno bývá sjednáno na dobu existence vedení. Pokud provozovatel nahradí staré vedení novým, musí se s majitelem pozemku domluvit na zřízení nového břemene za předpokladu, že se mění rozsah podmínek v rámci věcného břemene. Pokud se nemění rozsah, tak v rámci věcného břemene bývá standardní, že oprávněný z věcného břemene může modernizovat, upravovat, udržovat samotnou síť.

Pokud chcete s provozovatelem vykomunikovat zrušení břemene vedení za jeho existence, pravděpodobně Vás čekají výrazné komplikace. Dohoda bývá často složitá a zdlouhavá, navíc řešením bývá často přeložení vedení na náklady majitele (žadatele). Záleží na situaci, ale nezřídka jde o statisícové položky.

Obdobnými typy můžou být Věcné břemeno umístění a provoz. elektrorozvodného zařízení nebo třeba Věcné břemeno elektrického vedení a oprávnění (zák. č. 458/2000 Sb.) nebo věcné břemeno zřizování a provozování vedení.

Věcné břemeno zřízení plotu, zdi nebo také štítové zdi

Vlastník nemovitosti je povinen zřídit plot, zeď nebo štítovou zeď. Běžně bývá břemeno řešeno mezi sousedy. Přesné podmínky jsou definovány v konkrétní listině, běžně ale nejde o výrazné omezení. Často je břemeno vymezeno určitou lhůtou (například zřídit zeď do tří let apod.). Pokud pořizujete nemovitost s tímto břemenem, je nutné počítat s náklady nad rámec kupní ceny. Pokud je Vaše nemovitost naopak oprávněna, bude stavba zřízena naopak pro Vás.

Věcné břemeno užívání, spoluužívání nebo bytu

Jak název napovídá, předmětem tohoto břemene je užívání nebo spoluužívání určité věci pro konkrétní osobu. V našem případě jde o nemovitosti nebo jejich části Typicky se takové věcné břemeno využívá pro rodiče nebo prarodiče na "dožití". V případě věcného břemene bytu je zde myšlena možnost bydlení, nikoliv byt jako takový. Může jít tedy klidně o zatížení celého rodinného dumu. Banky běžně takto omezené nemovitosti neakceptují do zástavy. Stává se, že břemeno tzv. "visí" na katastru i po úmrtí oprávněného. V takovém případě postačí doložit úmrtní list na katastr, nicméně je nutné počítat s určitým zdržením, popřípadě nutností doložit výmaz bance, pokud nemovitost kupujete formou hypotéky.

Další obdobou může být věcné břemeno spoluužívání zastavěného pozemku.

Věcné břemeno výměnku

Velmi podobné omezení i pravidla jako břemeno užívání. Většinou ho uplatňuje majitel nemovitosti v okamžiku, kdy daruje nebo prodává svou nemovitost (obvykle dětem) a "vymíní si", že chce nemovitost nebo její část stále užívat. 

Věcné břemeno požívání

Toto věcné břemeno bývá zpravidla spojeno s nějakým konkrétním užitkem pro oprávněného. Příkladem můžeme uvést právo na požití ovoce ze zahrady, ovšem může jít o cokoliv jiného. Přesné znění naleznete vždy v konkrétní listině a nelze ho předem odhadnout.

Věcné břemeno povinnosti vyplácet důchod

Toto věcné břemeno s sebou nese povinnost opakovaně vyplácet důchod - v tomto případě důchod chápejte obecně jako finanční plnění. Obvykle bývá určený konkrétní člověk, doba i částka, po kterou má k vyplácení docházet.

Věcné břemeno ochrany vodního zdroje

Běžně bývá břemeno užíváno pro zachování a znemožnění likvidace vodního zdroje (studna, nádrž apod.) na pozemku. Může jít o dohodu mezi sousedy, s obcí nebo se zřizovatelem zdroje. Pro přesnější informace je nutné si vyžádat listinu břemene na katastru nemovitostí.

Věcné břemeno zatěžující nemovitost neevidovanou v katastru

Může se stát, že daná nemovitost bude zatížena věcným břemenem, ale nebude legalizována, resp. evidována nebo zakreslena na katastru nemovitostí. Typicky může jít o altánky, pergoly a přístřešky. Služebnost, neboli břemeno, pak může být určená pouze na ně. Její rozsah se pak liší s každou listinou. Pokud byste nemovitost financovali hypotékou, banka tuto legalizaci může požadovat. Celý proces se pak může prodloužit o několik měsíců a prodražit o menší desítky tisíc. Doporučujeme zjistit, jaké nemovitosti se břemeno týká a zda je potřeba nemovitost legalizovat (určitě před podpisem rezervační smlouvy).

Obdobou v opačném gardu může být věcné břemeno ve prospěch nemovitosti neevidované v katastru, věcné břemeno pro nemovitost z jiného katastrálního území nebo věcné břemeno k nemovitosti z jiného katastrálního území. 

Je zapotřebí rozlišovat věcná břemena k nemovitostem zapisovaným a nezapisovaným do katastru nemovitostí. U zapisovaných vzniká až zápisem do katastru nemovitostí, jinak břemeno nevznikne. U nezapisovaných vzniká účinností smlouvy a ani je nelze do katastru nemovitostí zapsat. Pokud tedy není nemovitost zapsaná v katastru, doporučujeme se informovat u majitele nemovitosti, zda s nejsou spojená některá břemena.

Věcné břemeno dolování

Věcné břemeno dolování se vyskytuje vzácně v oblastech s doly a obvykle říká, že nemovitost může být opotřebována, případně poškozena otřesy, sesuvy půdy, a podobně. Jedná se o vzácně se vyskytující záznam. Doporučujeme zjistit detail na základě výpisu z katastru nemovitostí a listiny, na základě které bylo břemeno zapsané. Doporučujeme také zjistit stupeň těžitelnosti.

Věcné břemeno braní vody

Vlastník nemovitosti je povinen umožnit odběr vody ze svého zdroje (zpravidla studny) pro oprávněného. Jakékoliv změny je nutné projednat s vlastníkem nemovitosti nebo s oprávněným, pokud jde o konkrétní osobu.

Další věcná břemena

Tato břemena bývají vzácná, případně je pro jakoukoliv specifikaci nutné zajistit konkrétní listinu z katastru nemovitostí. Jedná se například o:

věcné břemeno převzaté z pozemkové knihy
věcné břemeno k výkonu vlastnického práva ke stavbě
věcné břemeno zatěžující spoluvlastnický podíl
věcné břemeno užívání bytu podle § 27 zák.č. 72/94 Sb.
věcné břemeno podle § 28d zák.č.42/92 Sb., z.op.č.297/92 Sb.

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov