Přístup k veřejné komunikaci

Před koupí pozemku je třeba prověřit, zda má přístup k veřejné komunikaci. Bez přístupové cesty nemůžete stavět.

Před koupí pozemku je třeba prověřit, zda má přístup k veřejné komunikaci. Bez přístupové cesty nemůžete stavět.

Plánujete-li zakoupení pozemku pro stavbu rodinného domu, zjistěte si, zda je  k němu vybudována veřejná přístupová cesta s parametry, které stanovuje Stavební zákon.
V nabídce jsou často pozemky, k nimž sice vede veřejná komunikace, ale nemá příslušné parametry. Je to třeba jen polní cesta, která však nemusí stačit jako oficiální přístup na stavební pozemek. Podle stavebních předpisů musí k rodinnému domu vést zpevněná přístupová cesta o šíři alespoň 2,5 m, která končí nejdále 50 metrů od domu (pozor, ne od hranice pozemku, ale od faktické stavby). K tomu je třeba připočítat krajnice, a tak skutečně musí mít cesta šířku minimálně 3,5 metru. Pokud taková cesta na pozemek nevede, bude nutno ji vybudovat, aby byla stavba povolena.

Také hypoteční banka se zajímá, zda je přístupová cesta zajištěna. Pokud patří obci a je v příslušných parametrech, bude vše v pořádku. Pokud je cesta soukromá, je třeba bance předložit nájemní smlouvu či smlouvu o věcném břemenu průchodu a průjezdu (tzv. služebnost).  

Pokud není veřejná komunikace v příslušných parametrech zřízena, je třeba před koupí pečlivě zvážit, zda nenastanou takové komplikace, které by dlouhodobě bránily stavbě a užívání pozemku. 

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov