Územní studie

Co je to územní studie a kdy se zpracovává

V územním plánu lze vymezit plochu, ve které je rozhodování o změnách (změnou je myšlena zástavba, nebo např. revitalizace nějakého areálu) podmíněno zpracováním územní studie. Územní studii může zpracovávat pouze autorizovaná osoba. Územní studie bývá často stanovena pro rozsáhlé zastavitelné plochy či plochy přestavby s komplikovanými podmínkami. Studie obvykle navrhuje strukturu veřejných prostranství včetně umístění komunikací, veřejné zeleně, parcelaci, řešení technické infrastruktury apod. Zastupitelstvo obce územní studii neschvaluje, nicméně bývá obvyklé, že se vydá usnesení.  Na rozdíl od územně plánovací dokumentace se studie veřejně neprojednává. 

Územní studie může být registrovaná a nebo neregistrovaná. Registrovaná územní studie je taková, jejíž data byla vložena do evidence územně plánovací činnosti a pak je neopomenutelným podkladem pro rozhodování v území, na rozdíl od neregistrované studie, která je pouze podkladem.  

Územní studie se pořizuje v případech, kdy je to uloženo v územním plánu nebo z vlastního či jiného podnětu, tedy i majitel pozemku může dát podnět na vypracování územní studie.  V případě, že je zpracování územní studie uloženo v územním  plánu, hradí studii obvykle obec nebo v zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v území realizovat (majitel pozemku), může zajistit zpracování územní studie na svoje náklady. 

Lhůta na vypracování územní studie by měla být specifikována v územním plánu. 

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov