Proces návrhu a schvalování územního plánu

Seznámení s procesem návrhu a schvalování územního plánu, který může trvat opravdu dlouho.

Zadání územního plánu je zpracováno pořizovatelem, který definuje hlavní cíle a požadavky. Návrh zadání je poté doručen veřejnou vyhláškou, tedy je vyvěšen na úřední desce daného úřadu s rozšířenou působností. K návrhu územního plánu se může vyjádřit každý občan a zaslat svoje písemné připomínky do 15 dnů ode dne, kdy byl návrh zadání doručen. Na základě připomínek upraví pořizovatel zadání a toto upravené zadání musí schválit zastupitelstvo obce. Tohoto zasedání se mohou občané zúčastnit.

Na základě návrhu zadání územního plánu zpracovává pořizovatel návrh územního plánu. Návrh územního plánu doručuje pořizovatel veřejnou vyhláškou stejně jako u zadání. Do 30 dnů od doručení je možné zaslat písemné připomínky ještě před tím, než bude uspořádáno veřejné projednávání, které musí být uspořádáno vždy. Do 7 dnů od veřejného projednávání lze podávat písemné připomínky. Pokud jste majitelem pozemků, kterých se územní plán týká, můžete zaslat i písemné námitky, např. pokud se váš pozemek změnil z pozemku určeného k zástavbě na pozemek veřejné zeleně nebo přes váš pozemek má procházet veřejné prostranství. O námitkách musí úřad rozhodnout a své rozhodnutí odůvodnit, narozdíl od připomínek. 

V dalším kroku pořizovatel vyhodnotí veřejné projednání a vypořádá námitky a připomínky. Rozhodnutí o námitkách je vždy v odůvodnění územního plánu. Pokud je to třeba, pořizovatel podle námitek upraví návrh územního plánu a upravený jej předloží zastupitelstvu obce. Zastupitelstvo má možnost návrh vydat, zamítnout nebo vrátit pořizovateli s pokyny, jak je nutné jej upravit. Územní plán je vydán veřejnou vyhláškou, tedy je zveřejněn na úřední desce. Poté co uplyne 15 dnů od vyvěšení, nabývá územní plán účinnosti

Celý proces návrhu a schvalování územního plánu může trvat rok. 

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov