Oddlužení neboli osobní bankrot

popis oddlužení a jeho druhy

Další způsob provedení insolvence.  Oddlužení je určené pro fyzické i právnické osoby. Svým charakterem i průběhem se výrazně liší od konkurzu. Jak název napovídá, princip oddlužení spočívá ve snaze zbavit dlužníka jeho dluhů. Oddlužení jako takové má mnoho různých podoba možností řešení. Mezi možné alternativy způsobu řešení oddlužení může být prodej nemovitostí (v horším případě formou exekuce - bližší info naleznete zde) nebo třeba splátkový kalendář.

Někdy může soud rozhodnout o změně průběhu insolvence z oddlužení na konkurs. Koná tak především v případě, kdy dlužník neplní nebo není dlouhodobě schopný plnit podmínky oddlužení a zároveň má majetek dostatečný k uspokojení věřitelů.

Podmínky oddlužení

O oddlužení nemůže žádat každý. Dlužník musí splňovat základní podmínky, bez kterých není šance, osobní bankrot vyhlásit. Obecně musíte mít více, jak 2 věřitele (dluhy) a nesmíte být dlouhodobě schopní je splácet. Jsou tu však další specifická pravidla, jako třeba:

  • Dlužník musí prokázat, že je za 3 roky schopen uhradit alespoň 60% nebo za 5 let minimálně 30 % všech pohledávek přihlášených věřitelů. Prokázat to může soupisem svého majetku, případně přehledem o svém příjmu.
  • Insolvenční soud zamítne návrh na povolení oddlužení také tehdy, jestliže v posledních 10 letech před podáním insolvenčního návrhu bylo dlužníku pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny.

Prodej majetku

Na první pohled se může zdát, že konkurs a oddlužení prodejem majetku je jedno a totéž. Ve skutečnosti má každý způsob specifická pravidla, která je od sebe v důsledku velmi odlišují. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že po konkursu není dlužníkovi vydáno osvobození od povinnosti platit v konkursu nesplacené či do něj nepřihlášené pohledávky, kdežto po oddlužení dlužník toto osvobození obdrží, splní-li stanovené podmínky. Dále při oddlužení spravuje svůj majetek dlužník, zatímco v konkursu insolvenční správce.

Splátkový kalendář

Oddlužení formou splátkového kalendáře má za cíl zbavit dlužníka dluhu do 5 let. Po splnění podmínek (viz výše).  Po jeho schválení dojde ke sjednocení dlužníkových dluhů. Dlužník ze svého příjmu splácí své dluhy věřitelům takovým způsobem, jaký určí soud. Na průběh oddlužení dohlíží insolvenční správce. Pokud dlužník splní všechny podmínky, jsou mu zbylé dluhy odpuštěny. 
 

NAŠE MISE

Jsme tu proto, abychom lidem pomohli realizovat plány týkající se nemovitostí.

Kontakt

Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk

Dobrovského 422/3
682 01 Vyškov